Скопие и Атина подписаха историческия договор за името на Македония. 

...
Скопие и Атина подписаха историческия договор за името на Македония. 
Коментари Харесай

Атина и Скопие подписаха историческия договор за името на Македония

Скопие и Атина подписаха историческия контракт за името на Македония. 
 Правителството на Ципрас оцеля при вота на съмнение, Гърция и Македония подписват съглашение за името  Радев поддържа името на Македония и изиска институциите да си приказват
Документът беше подписан в гръцкото село Псарадес на Преспанското езеро от външните министри на Гърция Никос Кодзиас и на Македония Никола Димитров.

На подписването участваха и министър председателите на двете страни - Алексис Ципрас и Зоран Заев, специалният делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и висшия представител на Европейски Съюз Федерика Могерини, комисарят на Европейски Съюз, отговарящ за разширението – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на Организация на обединените нации.

Договорът показва, че новото име на югозападната ни съседка ще е Република Северна Македония. Той е със заглавие „ Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните “.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено посредством референдум в Македония и от гръцкия парламент.

Церемонията протича при засилени ограничения за сигурност и в наличието на високопоставени представители на интернационалната общественост.

Хиляди гърци стачкуваха против съглашението през вчерашния ден, като желаеха оставката на премиера Алексис Ципрас. Протести са проведени и в Македония през днешния ден. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР